STOTT Pilates

Dezvoltat de o dansatoare profesională, Moira Merrithew, cu elemente de medicină sportivă, STOTT Pilates este o metodă de exerciții contemporană bazată pe elemente de anatomie ce se apropie de metodă originală a lui Joseph Pilates. Exercițiile pe care Moira le propune dezvoltă forța, elasticitatea și rezistența fără să “umfle’ masa musculară, definind elegant musculatura.

Spre deosebire de metoda originală Pilates, STOTT Pilates încorporează principii moderne de exerciții, incluzând concepte contemporane în legătură cu procedee de reabilitare (recuperare) a coloanei vertebrale. Spre exemplu, spre deosebire de metoda originală, care promovează ideea de spate plat (specifică baletului), exercițiile STOTT Pilates sunt create pentru a reface curburile naturale ale coloanei și pentru a dezvolta musculatura din jurul articulațiilor.

De asemenea ele își concentrează atenția către stabilizarea centurii scapulare și totodată presupun mai multe exerciții pregătitoare și modificări pentru a face metoda să fie mai sigură și mai eficientă, pentru fiecare individ în parte.

Principiile STOTT Pilates

STOTT Pilates îmbunătățește forța centrală (“core” sau zona abdominală) și echilibrează mușchii din jurul articulațiilor, îmbunătățind modul în care corpul funcționează, arată și se simte. Se concentrează în special pe:
Respirație
Poziția bazinului
Poziția cuștii toracice
Mișcarea scapulelor (omoplaților)
Poziția capului și a coloanei cervicale

“We should recognize the mental functions of the mind and the physical limitations of the body so that complete coordination between them may be achieved.” - Joseph Pilates

STOTT Pilates vs Pilates

Exercițiile Pilates sunt bazate pe conștientizarea mișcării, și cer concentrarea pe respirație și simțirea diferenței subtile din corp. Multe persoane prin creșterea forței mușchilor abdominali învață să își mențină spatele mai drept și astfel să obțină o postură mai sănătoasă. Diferențierea de alte metode de antrenament:
  • Pilates este tridimensional (exercițiile se pot face în toate planurile de mișcare);
  • Pilates se concentrează atât pe contracția concentrică cât și pe cea excentrică, favorabile în profilaxia leziunilor articulare;
  • STOTT Pilates se adaptează persoanelor cu nevoi speciale;
  • Pilates corectează musculatura supra-antrenată și dezechilibrele musculare ce duc la accidente;
  • STOTT Pilates conduce la îmbunătățirea posturii și conștientizarea corpului.